![]() |
Aktywne tematy Użytkownicy Kalendarz Szukaj |
Ulubione |
| O rasie - Opieka - Człowiek i pies - Hodowle - Forum - Galeria - Biblioteka - Blog |
| Wzorzec | |
| |
|
| << Poprzednia strona z 9 Następna >> |
| Autor | Wypowiedź |
|
dodo
Miłośnik owczarków
klubowicz Rejestracja: 02 sierpnia 2003 Miasto: Poznań Online: Offline Wypowiedzi: 197 |
![]() Wypowiedź: 12 marca 2006 o godzinie 17:10 |
|
u mnie to zdecydowanie DON
|
|
|
Beata, Dawid... ESKO
GG 3287919 |
|
IP zalogowane |
|
|
Inez
Starszy owczarkarz
klubowicz Rejestracja: 13 października 2005 Miasto: woj.łódzkie Online: Offline Wypowiedzi: 1180 |
![]() Wypowiedź: 16 marca 2006 o godzinie 13:31 |
|
na dzień dzisiejszy na forum jest więcej Onków z krótką sierścią: 38 osób zagłosowało na krótką sierść, a 29 na długą. czyli różnica tylko 9 głosów.
więc jednak tak jak wyczytałam DONki są bardziej popularne niż były dawniej.( źródło: Owczarek.pl, "o rasie", " wzorzec: Owczarek niemiecki długowłosy") czy to oznacza,że wreszcie wkrótce zostaną zaakceptowane jako "odmiana" owczarka niemieckiego?w końcu mamy już ZOND i są hodowle ONDów, więc nie rozumiem dlaczego te pieski nie są akceptowane i wystawiane na oficjalnych wystawach psów. to dopiero dyskryminacja... pozdrawiam |
|
|
Inez& Rita, Rocky i Bercia
|
|
IP zalogowane |
|
|
Aksa
Starszy owczarkarz
klubowicz Rejestracja: 16 lutego 2006 Miasto: Gdansk Online: Offline Wypowiedzi: 2082 |
![]() Wypowiedź: 16 marca 2006 o godzinie 15:23 |
|
tak Inez masz racje ja też nad tym ubolewam. Kilka lat temu mialam donka z rodowodem FCI poszłam z nim na wystawę i tylko dla tego,ze mialam psa z dość znanej hodowli nie zostaliśmy zdyskwalifikowani i otrzymaliśmy ocene dobrą Był też wtedy Pan Dunald Tusk ze swoim psicem który na dzien dobry otrzymał dyskawalifikacje... Co do klubów to Aksa jest w PKPR ten klub ma tez wystawy zagraniczne ale nadal chcialabym jednak moć się wybrać na wystawe FCI Jednak z moich obserwacji zauważam,że i tak coraz wiecej donków rodzi sie z rodowodem FCI więc może w końcu uznają nasze pieski za rasowe i dopuszcza nas do swoich wystaw |
|
IP zalogowane |
|
|
besciak
Miłośnik owczarków
klubowicz Rejestracja: 27 lutego 2005 Miasto: Lublin Online: Offline Wypowiedzi: 119 |
![]() Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 12:16 |
|
Popieram Inez z dyskryminacja.Moze z czasem to zmienia
|
|
IP zalogowane |
|
|
anka
Starszy owczarkarz
klubowicz Rejestracja: 11 grudnia 2002 Miasto: Białystok Online: Offline Wypowiedzi: 2282 |
![]() Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 12:21 |
|
Długa sierść u ONa jest wadą, tak samo jak krecia sierść - po prostu taka sierść jest niezgodna z wzorcem rasy.
ONa z dłuższą sierscią można wystawiać, czemu nie ale nigdy nie otrzyma on oceny bardzo dobrej czy doskonałej. |
|
IP zalogowane |
|
|
sanda
Starszy owczarkarz
hodowca BOS Rejestracja: 14 listopada 2003 Miasto: Wrocław Online: Offline Wypowiedzi: 3366 |
![]() Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 12:59 |
|
Już kiedyś toczyła się rozmowa na temat ON-ków i DON-ków. I teraz powtórzę to co pisałam wtedy. W polskim wzorcu rasy z 1980 roku, którym dysponuje jest uznany typ szaty owczarek niemiecki kosmaty, a za długowłosego (nie uznanego) określono psa z długim miękkim włosem tworzącym przedziałek na grzbiecie wzdłuż linii kręgosłupa. Jak to się ma do dzisiejszych standardów, moim zdaniem nijak. Coraz częściej spotykam piękne o doskonałej psychice DON-y, gdy takich samych ON-ów jest coraz mniej, ta sama proporcja występuje w zdrowiu psów. Często słyszę, iż dłuższy włos przeszkadza w użytkowości psa. Ciekawe jak, jeśli mówimy tu o twardym włosie pokrywowym i gęstym podszerstku, od kiedy występowanie frędzli za uszami i na łapach ma znaczenie użytkowe ? Wzorzec BOS uznaje obie odmiany włosa i praktyka pokazuje, iż długość szaty nie ma najmniejszego znaczenia pod względem użytkowości. Liczy się prawidłowy kościec, zdrowe stawy, doskonała muskulatura, odpowiednia wielkość i masa, a przede wszystkim psychika. Moim zdaniem dzisiejszy podział powoduje, że owczarek niemiecki jako rasa sporo traci, gdyż uciekają mu często wartościowe geny, nosicielami których są DON-ki. Jedno co mi się nie podoba u niektórych DON-ów jest wielkość. Widuje osobniki za duże i za ciężkie, a te cechy ewidentnie mają wpływ na ich przydatność do pracy jako psa wszechstronnie użytkowego. Sądzę jednak, iż jest to marginalny problem wynikający z chęci posiadania „straszaka” na swoim obejściu. Takie jest moje zdanie. Ja osobiście uważam, iż FCI powinno uznać DON-a i tym sposobem najcenniejsze osobniki wprowadzić z powrotem do rasy, co moim zdaniem może pozytywnie wpłynąć na zdrowie i psychikę współczesnego owczarka niemieckiego. |
|
IP zalogowane |
|
|
tomgo
Owczarkarz
klubowicz Rejestracja: 23 stycznia 2006 Miasto: Słupsk Online: Offline Wypowiedzi: 581 |
![]() Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 14:59 |
|
sam jestem wlascicielem DONka, ale musze przyznac racje niektorym co do problemow z uzytkowoscia w pewnych sytuacjach. o ile nikt mi nie wmowi, ze wysokie temperatury maja jakis wplyw (wrecz przeciwnie - dlugi wlos czesto chroni przed zagotowaniem sie psa), o tyle owlosienie lap podczas pracy psa w sniegu moze mu przeszkadzac. chec pozbycia sie uwierajacych grudek zlodowacialego sniegu, ktory zaklinowal sie na lapiej siersci, czesto przerywa psia prace i nie ma sposobu na opanowanie tego. zreszta - trudno sie psu dziwic, ze cos mu przeszkadza w takiej sytuacji. o rzepach i innych trawiastych historiach tez nalezaloby wspomniec. psychika natomiast, predyspozycje, chec pracy i inne walory sa natomiast moim zdaniem absolutnie porownywalne - czesto nawet z przewaga dlugowlosych, ale to zupelnie osobny temat - wszystko zalezy od danego osobnika... |
|
IP zalogowane |
|
|
sanda
Starszy owczarkarz
hodowca BOS Rejestracja: 14 listopada 2003 Miasto: Wrocław Online: Offline Wypowiedzi: 3366 |
![]() Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 15:36 |
|
Hihihihihih tomgo a nożyczki to u was wygineły ???? Zbyt długie futro na spodzie łap poprostu się podcina i już w niczym nie przeszkadza, natomiast dobrze ilozowana łapa od lodu soli i mrozu to duży + Moja praktyka pokazała że wyciąć zawsze można ale dokleić ....... już nie
|
|
IP zalogowane |
|
|
tomgo
Owczarkarz
klubowicz Rejestracja: 23 stycznia 2006 Miasto: Słupsk Online: Offline Wypowiedzi: 581 |
![]() Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 16:02 |
|
Sanda u nas, w Słupsku nie znają nożyczek... mam na myśli nie owlosienie miedzypalczaste, ale to nieco powyzej - przedramieniem by to nazwac mozna... |
|
IP zalogowane |
|
|
mloda-zablocka
Owczarkarz
Rejestracja: 11 marca 2006 Miasto: Żory Online: Offline Wypowiedzi: 786 |
![]() Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 23:59 |
|
No ja osobiscie mam dwa krotkowlose i jednego dlugowlosego. hhhm... trudne pytanie ale dlugowlosy na pewno bedzie wymagal wiecej czasu (chociazby czesanie ;)) ale jesli to nie stanowi problemu to trzeba sie pokierowac gustem :D
|
|
IP zalogowane |
|
| << Poprzednia strona z 9 Następna >> |
|
|||
Przejdź do |