Aktywne tematyAktywne tematy  Wyświetl listę użytkowników forumUżytkownicy  KalendarzKalendarz  Wyszukiwanie forumSzukaj  PomocPomoc
UlubioneUlubione    RejestracjaRejestracja  LogowanieLogowanie
Wzorzec
 Forum Owczarek.pl : O rasie : Wzorzec
Ikona wypowiedzi Temat: Jaki owczarek - DON czy ON? Twoja odpowiedź Nowy temat
<< Poprzednia strona  z 9 Następna >>
Pytanie ankiety: Jakiego macie owczarka?
Odpowiedź Głosów Statystyka ankiety
120 [49,18%]
124 [50,82%]
Nie możesz głosować w tej ankiecie

Autor Wypowiedź
dodo
Miłośnik owczarków
Miłośnik owczarków
Podobizna
klubowicz

Miasto: Poznań
Online: Offline
Wypowiedzi: 197
Cytuj dodo Odpowiedzbullet Wypowiedź: 12 marca 2006 o godzinie 17:10

u mnie to zdecydowanie DON

Beata, Dawid... ESKO
GG 3287919
IP IP zalogowane
Inez
Starszy owczarkarz
Starszy owczarkarz
Podobizna
klubowicz

Miasto: woj.łódzkie
Wypowiedzi: 1180
Cytuj Inez Odpowiedzbullet Wypowiedź: 16 marca 2006 o godzinie 13:31
na dzień dzisiejszy na forum jest więcej Onków z krótką sierścią: 38 osób zagłosowało na krótką sierść, a 29 na długą. czyli różnica tylko 9 głosów.

więc jednak tak jak wyczytałam DONki są bardziej popularne niż były dawniej.( źródło: Owczarek.pl, "o rasie", " wzorzec: Owczarek niemiecki długowłosy")

czy to oznacza,że wreszcie wkrótce zostaną zaakceptowane jako "odmiana" owczarka niemieckiego?w końcu mamy już ZOND i są hodowle ONDów, więc nie rozumiem dlaczego te pieski nie są akceptowane i wystawiane na oficjalnych wystawach psów. to dopiero dyskryminacja...

pozdrawiam
Inez& Rita, Rocky i Bercia
IP IP zalogowane
Aksa
Starszy owczarkarz
Starszy owczarkarz

klubowicz

Miasto: Gdansk
Wypowiedzi: 2082
Cytuj Aksa Odpowiedzbullet Wypowiedź: 16 marca 2006 o godzinie 15:23

tak Inez masz racje ja też nad tym ubolewam.

Kilka lat temu mialam donka z rodowodem FCI poszłam z nim na wystawę i tylko dla tego,ze mialam psa z dość znanej hodowli nie zostaliśmy zdyskwalifikowani i otrzymaliśmy ocene dobrą

Był też wtedy Pan Dunald Tusk ze swoim psicem który na dzien dobry otrzymał dyskawalifikacje...

Co do klubów to Aksa jest w PKPR ten klub ma tez wystawy zagraniczne ale nadal chcialabym jednak moć się wybrać na wystawe FCI Jednak z moich obserwacji zauważam,że i tak coraz wiecej donków rodzi sie z rodowodem FCI więc może w końcu uznają nasze pieski za rasowe i dopuszcza nas do swoich wystaw

IP IP zalogowane
besciak
Miłośnik owczarków
Miłośnik owczarków
Podobizna
klubowicz

Miasto: Lublin
Wypowiedzi: 119
Cytuj besciak Odpowiedzbullet Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 12:16
Popieram Inez z dyskryminacja.Moze z czasem to zmienia
IP IP zalogowane
anka
Starszy owczarkarz
Starszy owczarkarz
Podobizna
klubowicz

Miasto: Białystok
Wypowiedzi: 2282
Cytuj anka Odpowiedzbullet Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 12:21
Długa sierść u ONa jest wadą, tak samo jak krecia sierść - po prostu taka sierść jest niezgodna z wzorcem rasy.
ONa z dłuższą sierscią można wystawiać, czemu nie ale nigdy nie otrzyma on oceny bardzo dobrej czy doskonałej.
IP IP zalogowane
sanda
Starszy owczarkarz
Starszy owczarkarz
Podobizna
hodowca BOS

Miasto: Wrocław
Wypowiedzi: 3366
Cytuj sanda Odpowiedzbullet Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 12:59

Już kiedyś toczyła się rozmowa na temat ON-ków i DON-ków. I teraz powtórzę to co pisałam wtedy. W polskim wzorcu rasy z 1980 roku, którym dysponuje jest uznany typ szaty owczarek niemiecki kosmaty, a za długowłosego (nie uznanego) określono psa z długim miękkim włosem tworzącym przedziałek na grzbiecie wzdłuż linii kręgosłupa. Jak to się ma do dzisiejszych standardów, moim zdaniem nijak. Coraz częściej spotykam piękne o doskonałej psychice DON-y, gdy takich samych ON-ów jest coraz mniej, ta sama proporcja występuje w zdrowiu psów.

Często słyszę, iż dłuższy włos przeszkadza w użytkowości psa. Ciekawe jak, jeśli mówimy tu o twardym włosie pokrywowym i gęstym podszerstku, od kiedy występowanie frędzli za uszami i na łapach ma znaczenie użytkowe ?

Wzorzec BOS uznaje obie odmiany włosa i praktyka pokazuje, iż długość szaty nie ma najmniejszego znaczenia pod względem użytkowości. Liczy się prawidłowy kościec, zdrowe stawy, doskonała muskulatura, odpowiednia wielkość i masa, a przede wszystkim psychika.

Moim zdaniem dzisiejszy podział powoduje, że owczarek niemiecki jako rasa sporo traci, gdyż uciekają mu często wartościowe geny, nosicielami których są DON-ki. Jedno co mi się nie podoba u niektórych DON-ów jest wielkość. Widuje osobniki za duże i za ciężkie, a te cechy ewidentnie mają wpływ na ich przydatność do pracy jako psa wszechstronnie użytkowego. Sądzę jednak, iż jest to marginalny problem wynikający z chęci posiadania „straszaka” na swoim obejściu. Takie jest moje zdanie. Ja osobiście uważam, iż FCI powinno uznać DON-a i tym sposobem najcenniejsze osobniki wprowadzić z powrotem do rasy, co moim zdaniem może pozytywnie wpłynąć na zdrowie i psychikę współczesnego owczarka niemieckiego.

IP IP zalogowane
tomgo
Owczarkarz
Owczarkarz
Podobizna
klubowicz

Miasto: Słupsk
Wypowiedzi: 581
Cytuj tomgo Odpowiedzbullet Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 14:59

sam jestem wlascicielem DONka, ale musze przyznac racje niektorym co do problemow z uzytkowoscia w pewnych sytuacjach.   o ile nikt mi nie wmowi, ze wysokie temperatury maja jakis wplyw (wrecz przeciwnie - dlugi wlos czesto chroni przed zagotowaniem sie psa), o tyle owlosienie lap podczas pracy psa w sniegu moze mu przeszkadzac.   chec pozbycia sie uwierajacych grudek zlodowacialego sniegu, ktory zaklinowal sie na lapiej siersci, czesto przerywa psia prace i nie ma sposobu na opanowanie tego.  zreszta - trudno sie psu dziwic, ze cos mu przeszkadza  w takiej sytuacji.   o rzepach i innych trawiastych historiach tez nalezaloby wspomniec.

psychika natomiast, predyspozycje, chec pracy i inne walory sa natomiast moim zdaniem absolutnie porownywalne - czesto nawet z przewaga dlugowlosych, ale to zupelnie osobny temat - wszystko zalezy od danego osobnika...

IP IP zalogowane
sanda
Starszy owczarkarz
Starszy owczarkarz
Podobizna
hodowca BOS

Miasto: Wrocław
Wypowiedzi: 3366
Cytuj sanda Odpowiedzbullet Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 15:36
Hihihihihih tomgo a nożyczki to u was wygineły ???? Zbyt długie futro na spodzie łap poprostu się podcina i już w niczym nie przeszkadza, natomiast dobrze ilozowana łapa od lodu soli i mrozu to duży + Moja praktyka pokazała że wyciąć zawsze można ale dokleić ....... już nie
IP IP zalogowane
tomgo
Owczarkarz
Owczarkarz
Podobizna
klubowicz

Miasto: Słupsk
Wypowiedzi: 581
Cytuj tomgo Odpowiedzbullet Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 16:02

Sanda u nas, w Słupsku nie znają nożyczek... , tylko sekatory są dostępne... .

mam na myśli nie owlosienie miedzypalczaste, ale to nieco powyzej - przedramieniem by to nazwac mozna....

IP IP zalogowane
mloda-zablocka
Owczarkarz
Owczarkarz

Miasto: Żory
Wypowiedzi: 786
Cytuj mloda-zablocka Odpowiedzbullet Wypowiedź: 17 marca 2006 o godzinie 23:59
No ja osobiscie mam dwa krotkowlose i jednego dlugowlosego. hhhm... trudne pytanie ale dlugowlosy na pewno bedzie wymagal wiecej czasu (chociazby czesanie ;)) ale jesli to nie stanowi problemu to trzeba sie pokierowac gustem :D
IP IP zalogowane
<< Poprzednia strona  z 9 Następna >>
Twoja odpowiedź Nowy temat
Wersja do wydruku Wersja do wydruku Dodaj wątek do Ulubionych

Przejdź do