Witamy wszystkich,
nas dziadostwo zwane czyraczycą dotknęło na początku 2015r. Historia jest długa, ale proszę Was abyście analizowali diagnozy i propozycję lekarzy do których chodzicie na wizytę. My przez pierwsze 3-4 miesiące chodziliśmy od 1 do 2giego lekarza, bo były sprzeczne diagnozy, że nie / jest to czyraczyca. Mniejsza o większość... Zaczęliśmy od sterydów, ale właściwe efekty przynosi wyłącznie cyklosporyna. Dziwią mnie tak duże dawki od jakich zaczynacie - 4x 100 ? Oczywiście każdy przypadek jest inny i jeżeli rany są bardzo widoczne, to oczywiście ma to wpływ na dawkowanie. U nas rany tworzą się głównie wewnątrz odbytu, dlatego bardzo istotna jest obserwacja psa i tego w jaki sposób oddaje kał. Jeżeli pies potrzebuje kilka razy spiąć się aby go oddać to powinno to dać do myślenia...
Nasze dawkowanie z tego co pamiętam:
pierwsze 2 tygodnie: rano przed jedzeniem 100, przed posiłkiem popołuniu 50
kolejne 10 dni: rano przed jedzeniem 100
kolejne 10 dni: rano przed jedzeniem 50.
+ czyszczczenie odbytu po każdym spacerze ( w naszym przypadku octisept) + maść protopic 0,1.
Dni podaję orientacyjnie, bo szczerze nie pamiętam dokładnie, a dawkowanie wznowiłem ponownie bez wizyty u weta.
Ocenę leczenia staram się sprawdzać sam penetrując odbyt psa i weryfikując reakcję.
Od początku powstania choroby w tej chwili jest to drugi lub trzeci nawrót.
Pierwszy był bardzo szybko - około 2 miesiące.
Drugi - około pół roku, przy czym prawdopodobnie przez leczenie i leki, które otrzymywała zrobiły jej się guzki na szyjce macicy, więc koniecznością był zabieg sterylizacji. Przy zabiegu dr. dodatkowo usunął guzka przy odbycie, który powstał w wyniku leczenia i mógł przeszkadzać psu przy wydalaniu kału.
Nasz dr. proponuje usunięcie zatok przyodbytowych (mogą mieć wpływ na wznowienia się choroby) i fałd wewnątrz odbytu, które powstały w wyniku leczenia. Z uwagi na fakt, iż zabieg nie daje gwarancji braku nawrotów, nadal nie podjąłem decyzji. Czekam na efekty leczenia i jeżeli kolejny nawrót nastąpi bardzo szybko ( OBY NIE!!!! ), to wtedy się zdecyduję.
Chętnie wymienię się swoimi doświadczeniami i opinią, bo dodatkowa wiedza pozwoli mi na pozbycie się zmory jaką jest czyraczyca.
Ps. Wyciąg z kory dębu - czytałem o tym kiedyś i ktoś o tym pisał. Czy warto to stosować? Polecam zioło - czystek - do picia dla psa. Działa oczyszczająca i przeciwbakteryjnie. Koszt sporej torebki ok. 30-40 zł.
Pozdrawiam