Autor Wątek: Tabela norm badania krwi do porównań  (Przeczytany 21625 razy)

Offline aniam69

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 372
  • Płeć: Kobieta
  • Data rej.: 23.08.2004
  • M: zachodniopomorskie
Tabela norm badania krwi do porównań
« dnia: 13.11.2004 o 00:15 »

Zgodnie z sugestią Basi od Vortana, za stroną: 


http://www.vetmozga.com/artykuly/badania-lab.php 


wklejam prawidłowe wyniki analiz u naszych pupili.


Można skonfrontować wyniki badań z normami, co mnie na przykład  przy lakonicznym wecie, bardzo się przydało


 


badania biochemiczne









ParametrPiesKotJednostki

























































































ALT3-5020-107U/l
AST1-376-44U/l
Mocznik20-4525-70mg/dl
Kraetynina1-1,71-1,8mg/dl
AP20-15523-107U/l
Białko całkowite5,5-76-8g/dl
Glukoza70-120100-130mg/dl
Amylaza388-1800433-1250U/l
Lipaza268-1769157-1715U/l
Trójglicerydy17/11517/160mg/dl
Bilirubina0-0,20-0,04mg/dl
Kwasy żółciowePowyżej 20Powyżej 20umol/l
Potas4,1-5,44,1-5,6mmol/l
Sód139-157144-157mmol/l
Wapń2,3-32-3mmol/l
Fosfor1,35-2,91,45-2,6mmol/l
Chlorki99-115,6101-118mmol/l


badania hematologiczne















































































RBC5,5-86,5-10mln/mm3
Hemoglobina12-188-15g/dl
Hematokryt37-5524-45%
MCV60-7739-55Um3
MCH19-2413-17pg
MCHC32-3630-36g/dl
PLT200-580100-400tys/mm3
WBC9-1010-15tys/mm3
Granuloc.ob.(pałki)0-30-3%
Granuloc.ob.(segm)60-7735-75%
Eozynofile2-102-12%
Bazofile00%
Limfocyty12-3020-55%
Monocyty3-101-4%
Opad(OB.)1-6/6-82-6mm/1h


badania hormonalne







































T307-1,8-nmol/l
T418-45-nmol/l
TSH2,7-7,9-ng/dl
ACTH35-6010-20pg/ml
Kortyzol5-403-50ng/ml
Cortisol/ACTHPoniżej 150Poniżej 150ng/ml
Parathormon15-1503,3-22,5pg/ml



Kamila_2011-06-10 10:19:15

Offline capri

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 19 644
  • Data rej.: 08.07.2007
  • M: Warszawa
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #1 dnia: 24.11.2009 o 20:10 »
bardzo dobrze zrobione , jesli można to możne by była możliwość podczepić ten temat?

Offline nebrot

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 707
  • Data rej.: 31.12.2006
  • M: Niemcy
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #2 dnia: 24.11.2009 o 21:08 »
Super, wielkie dzieki - pewnie kiedys sie przyda:)

Offline MałgorzataK-B

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 66
  • Data rej.: 16.07.2009
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #3 dnia: 25.11.2009 o 15:32 »
Przydatne jest...z małym wyjątkiem...wyniki czasem podawane sa w innych jednostkach, w zalezności od uzytej metodyki analitycznej...
Większośc z wymienionych powyżej parametrów podawanych jest w innych jednostkach, np. potas w mg/dl... a wówczas mmol/l trzeba przeliczyc ze wzoru (po przekształceniu) mmol/l x 3,91= mg/dl.

Tableki fajne,ale nalezy, jak do wszytskiego podchodzic z pewnym dystansem. Tzw norma zalezy tez od wieku, płci zwierzęcia, poza tym interpretacja wyniku analizy krwi nie opiera się tylko na bezwzględnym podejściu do cyferek tylko zestawieniu ich ze sobą. wynik powyżej lub poniżej tzw. normy nie zawsze wskazuje na patologie. zawsze bierze sie pod uwage korelacje róznych parametrów np. liczbe krwinek czerwonych, ich objetośc, ilośc hemoglobiny i hematrokryt. Podobnie jest z tarczycą; wyniki T3, T4 itd nalezy zestawic z wynikiem badania cholesterolu, wykazac pewna zalezność...

Jak widać... tableki nie zawsze pomoga Wam samemu diagnozowac stan psa czy kota. Ale generalnie nic przeciw nim nie mam...

Aha...to dla radykałów...normy sa "płynne" tzn. zalezy kto je opisuje i jakie laboratorium konfigurowało analizatory krwi (które obok wyniku podaja też normy).

Pozdrówki

Offline Benet

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 134
  • Płeć: Mężczyzna
  • Data rej.: 27.07.2011
  • M: Lublin
  • hauuu... hauuu... :D
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #4 dnia: 09.09.2011 o 18:50 »
A CO DO TYCH WYNIKÓW..? NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM :/

Wykonano morfologię krwi.


 Laboratorium:


 Erytrocyty: 7,40 mln/mm3


 Hematokryt: 52,00 %


 Hemoglobina: 17,30 g/dl


 Leukocyty: 8,90 tys./mm3


 Neutrofile pałeczkowate: 4,00 %


 Neutrofile segmentowate: 45,00 %


 Eozynofile: 29,00 %


 Limfocyty: 22,00 %



tasmanka

  • Gość
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #5 dnia: 10.09.2011 o 14:43 »

twój pies będzie się cieszył razem z Tobą http://sites.google.com/site/7770news


hanka1

  • Gość
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #6 dnia: 20.11.2011 o 10:34 »
A czy zna ktoś normy z badań moczu?


Offline Basia

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 1 851
  • Płeć: Kobieta
  • Data rej.: 14.05.2002
  • M: Kraków
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #7 dnia: 20.11.2011 o 11:21 »
W zasadzie do psiego moczu można stosować ludzkie normy.

Offline LucynaKOWAL

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Płeć: Kobieta
  • Data rej.: 28.10.2012
  • M: Warszawa
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #8 dnia: 03.11.2012 o 17:12 »
_______________________________________________________________________________

Normy GLUKOZY też są podobne, ponieważ w Polsce od 1950 - 2009 roku norma wynosiła: Szeroki uśmiech ♥♥♥♥♥



50 - 116 mg/dL. Czyli prawie identyczne w skali jak dla naszych piesków...

_______________________________________________________________________________




Offline norineko

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 1 059
  • Data rej.: 15.02.2012
  • M: Poznań
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #9 dnia: 21.01.2013 o 17:19 »
Cytat: MałgorzataK-B
Aha...to dla radykałów...normy sa "płynne" tzn. zalezy kto je opisuje i jakie laboratorium konfigurowało analizatory krwi (które obok wyniku podaja też normy).




Święte słowa!!!

Offline qurche

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Płeć: Mężczyzna
  • Data rej.: 20.07.2012
  • M: Warszawa - Ochota
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #10 dnia: 20.03.2013 o 15:32 »
Kochani, 

Odebrałem wyniki mojego ON-ka, chłopca, 12m-cy na Orienie Puppy Large + Canvit Chondro Maxi:

W wynikach badań z krwi ma 
za niskie:

erytrocyty 3,69 (5,5 - 8,0)
hemoglobina 5,30 (7,45-11,17)
hematokryt 0,24 (0,37-0,55)
płytki krwi 125 (200-580)
glukoza 58 (70-120)

za wysokie
mocznik 52 (20-45)
Wapń 12,1 (8,4-11,5)
Chlorki 117,5 (98,7-115,6)

W normie: leukocyty, MCV, MCH, MCHC, RDW, MPV, kreatynina, AspAT, AlAT, cholesterol, amylaza, lipaza, sód, potas, TLI

Ktoś z Was coś z tego rozumie? Trochę dużo tych wyjść poza normę jak na moje oko Ouch 

Dzięki!


Offline Barton_

  • każdy koniec jest początkiem...
  • Pasterz
  • ****
  • Wiadomości: 2 256
  • Płeć: Mężczyzna
  • Data rej.: 18.04.2012
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #11 dnia: 20.03.2013 o 15:45 »
Prosty wniosek. Zmienić dietę, radykalnie.

Offline ZARAza

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 693
  • Płeć: Kobieta
  • Data rej.: 14.11.2012
  • M: Wrocław
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #12 dnia: 22.03.2013 o 18:46 »
Dzisiaj Zara miała robione badanie krwi wszystko ok, gdyby nie trzy podwyższone rzeczy 
1.AST (GOT) wynik  41,3 jednostka U/l  norma 1,00-30,0
2. Mocznik wynik 10,2 jednostka mmol/l norma 3,30-8,30
3.Fosfor nieorganiczny wynik 1,91 jednostka mmol/l norma 0,70-1,60
Czy ktoś mi powie jak można to 'unormować' pani vet proponowała karmę firmy ocanis w tej chwili Zara ma 8miesięcy i od miesiąca jest na Barfie,szczerze powiedziawszy nie wiem co mam robić,będę bardzo wdzięczna za pomoc..

Offline dariex

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 6 979
  • Płeć: Kobieta
  • Data rej.: 14.08.2011
  • M: Krk
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #13 dnia: 22.03.2013 o 19:45 »
Wyniki nie są jakoś dramatycznie zawyżone.
Za wysoki poziom fosforu świadczy o tym,że być może troszkę za dużo kości w diecie.
Troszkę za duży poziom mocznika,to dieta zbyt bogata w białko czyli mięsko.

Proponowałabym wprowadzić troszkę więcej papki warzywno-owocowej w diecie suni.

Ze zbyt dużej ilości białka też mogą wynikać minimalnie pogorszone próby wątrobowe.
A jak ze stawami u Zary? Bo czasem podwyższony Aspat wystepuje przy stanach zapalnych kości.
Nie szalałabym jednak - zwróc uwagę na tabelę na samej górze.
Tam akurat miescicie się w normie.






dariex2013-03-22 19:47:44

Offline ZARAza

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 693
  • Płeć: Kobieta
  • Data rej.: 14.11.2012
  • M: Wrocław
Tabela norm badania krwi do porównań
« Odpowiedź #14 dnia: 22.03.2013 o 20:07 »
Dariex dzięki Tulimy
Stawy są okej nie ma żadnego zapalenia,ani nic niepokojącego.. w takim razie muszę ograniczyć jej mięsko i kości na rzecz owoców i warzyw, co do tego białka to vetka mówiła,że to właśnie przez wątrobę,która sobie nie radzi z jego nadmiarem..