To zależy czy chcesz kupić porządnego owczarka niemieckiego czy kundelka podobnego do owczarka. Jeśli porządnego to: 1. z hodowli użytkowej, czyli proste grzbiety, rodzice wyszkoleni po testach psychicznych. I oczywiście z uprawnieniami hodowlanymi ZKwP (FCI). 2. Musisz przejrzeć w internecie co to za skojarzenie, czyli opis ojca i matki szczeniąt. 3. Weź pod uwagę jakim i gdzie hodowca pokrył swą sukę, jeśli zagranicą tzn. że musiał się czym kierować aby zrobić kilkaset kilometrów i zapłacić nie tanio za krycie. 4. Obejrzyj stronę internetową hodowli. 5. Zadzwoń rozpytaj, sprawdź wiedze hodowcy na temat hodowli i rasy. Zapytaj czy możesz do hodowli przyjechać i ją zobaczyć. Jeśli jesteś dalej niezdecydowana to jedź do hodowli. ------Jeśli postawisz sobie takie kryteria, to dojdziesz do wniosku że w Polsce zostanie ci jedna, może dwie hodowle gdzie można kupić psa. Jeśli nie masz wybranego umaszczenia porozmawiaj z hodowcą. Ja przy zakupie szczeniaka takie właśnie przyjąłem kryteria i kupiłem pieska w hodowli Arpat.