Witam. Jestem w posiadaniu 4 letniego owczarka niemieckiego. Pies jest posłuszny i reaguje na wszystkie komendy. Psem zajmuje się głównie ja i mój tata. Obu nas słucha ale tate traktuję bardziej jako Pana. Dodam tylko że pies od zawszę miał fobie na punkcie krecacych się kół i pilki. Na koła strasznie ujada i wariuje jak tylko widzi ale po upomnieniu się uspokaja. Piłkę zawsze porywa i nie chce oddac.
Pupil zazwyczaj biega po podwórku wśród dzieci i drugiego psa, nigdy nie ugryzł ani nie zaatakował nikogo.
W dniu wczorajszym doszło do incydentu : pies biegał po podwórku jak zawsze, w końcu przyniósł piłkę tacie i zostawił koło jego nogi. Tata podniósł ja i chciał rzucić jak zazwyczaj to robi (pies biega za nią i się cieszy). Jednak wczoraj skoczył i wbil kły w przedramie taty. Bez szpitala się nie ubyło - na sorze musieli zaszyć rane. Teraz nie wiem co robić, rodzice boją się o dzieci, gdyby trafiło na mojego 9letniego brata mogłoby być znaczenie gorzej. Proszę o jakieś wskazówki co robic, jakieś szkolenia? Może to tylko efekt zabawy? Co jeśli się powtórzy?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam