Autor Wątek: Jajko dla psa  (Przeczytany 370 razy)

Offline Ehem

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 13
  • Płeć: Mężczyzna
  • Data rej.: 02.12.2020
  • M: Polska
Jajko dla psa
« dnia: 09.12.2020 o 21:28 »
Cześć wszystkim,

jestem szczęśliwym posiadaczem 9-cio tygodniowej suczki owczarka niemieckiego. Pojawia się pytanie. Ile razy w tygodniu podawać jajko i w jakiej formie? Samo żołtko, czy może jajko gotowane, czy może w formie jajecznicy?
Co oprócz tego warto dorzucić? Marchewkę?

Offline artw

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 423
  • Płeć: Mężczyzna
  • Data rej.: 31.03.2005
  • M: Rychwałd
Odp: Jajko dla psa
« Odpowiedź #1 dnia: 10.12.2020 o 11:41 »
Podstawowe pytanie to czym karmisz psa? Jeśli zbilansowaną karmą dobrej jakości to moim skromnym zdaniem nie ma sensu dorzucać nic. Ewentualnie raz na jakiś czas surową marchewkę do chrupania i może jakąś kość wołową? Ale to bardziej na zasadzie smakołyków a nie uzupełnienia jedzenia o jakieś składniki.

Offline Ehem

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 13
  • Płeć: Mężczyzna
  • Data rej.: 02.12.2020
  • M: Polska
Odp: Jajko dla psa
« Odpowiedź #2 dnia: 10.12.2020 o 20:48 »
Używam fitmin for life puppy.

Offline Kamila_

  • Owczarkarz
  • **
  • Wiadomości: 10 273
  • Płeć: Kobieta
  • Data rej.: 16.03.2006
Odp: Jajko dla psa
« Odpowiedź #3 dnia: 10.12.2020 o 21:43 »
jesli masz zbilansowaną karmę, nie musisz nic podawać. Tymbardziej jesli pies jest w dobrej formie. Fitmin to raczej niższa polka  :( :(
Człowiek lubi przedobrzyć dla zwierzaka  :-[

Jajko dobre jako wzbogacenie w bombe witaminową diety barf

co do podawania jaja, jaki sens je ścinać, gotować? Tylko surowe...
poza tym, podawanie jaja w ''częsciach'' ma sens choć zdania są podzielone. Żółtko samo w sobie jest bardziej wartościowe.
Chodzi tu głównie o awidyne zawartą w białku o której troszkę mozna poczytać. Nie warto tez mieszać jaja, wystarczy je wbić do miski. Niektórzy podają najpierw białko a pozniej zoltko, lub na odwrót jednak obserwując jedzenie jaj to pies i tak pierwsze wciągnie białko( z awidyną) a dopiero pozniej żółtko. Być może to wystarcza aby awidyna przestawala dzialac i niszczyć biotynę zawartą głownie w żołtku która odpowiedzialna jest za znaczną poprawe jakości włosa

edycja: tak dla ciekawostki, białko poddane obróce termicznej (np gotowaniu) zostaje pozbawione awidyny.
« Ostatnia zmiana: 10.12.2020 o 21:48 wysłana przez Kamila_ »